Mindent a szurkolókért, a csapatért, a klubért – Lerakták az új DVTK stadion alapkövét

Hír dátuma: 
2016. december 1., csütörtök

Újabb fontos állomásához érkezett a Diósgyőri stadion és az MVSC sporttelep rekonstrukciója csütörtökön: lerakták az új DVTK aréna alapkövét.
Kriza Ákos polgármester az eseményen hangsúlyozta, az új stadion építése és a hozzá kapcsolódó fejlesztések óriási lendületet adhatnak a miskolci sportéletnek.
„Az elmúlt években korszakos jelentőségű sportfejlesztések indultak Miskolcon. Soha nem fordult még elő a város történetében, hogy szűk két esztendő alatt ennyi és ekkora horderejű sportberuházás valósuljon meg a városban!” – mutatott rá köszöntőjében Kriza Ákos. Miskolc polgármestere sorolta is ezeket: megépül az új Diósgyőri stadion, az MVSC sporttelep, megújul a Szentpéteri kapui „Papp Jóska pálya”, a DVTK birkózói új csarnokba költözhetnek, az Egyetemvárosban pedig már átadták az új atlétikai központot.
– Ezek a beruházások ráadásul „csak” a miskolci stadionprojekt részei! És akkor nem beszéltünk még a miskolctapolcai, selyemréti építkezésekről, vagy éppen a DVTK Akadémia fejlesztéséről – fűzte hozzá a városvezető.
Kriza Ákos: „Az elmúlt években korszakos jelentőségű sportfejlesztések indultak Miskolcon.”
„Az új stadion építése és a hozzá kapcsolódó fejlesztések olyan lendületet adhatnak a miskolci sportéletnek, mint az, amikor 1910 februárjában megalapították a Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Körét” – szögezte le.
Emlékeztetett, hiába volt az egész országban a leglelkesebb szurkolótábora a Diósgyőrnek, a rendszerváltozás után, az ipar leépülésével sokan már a klubot és a stadionját is temetni kezdték – de voltak akkor is olyanok, akik hittek abban, hogy lesz még új stadionja a DVTK-nak.
– Ezért együtt dolgoztunk, ezt együtt értük el. A városvezetés nevében kijelenthetem: a sportot mindig is a kultúránk részének tekintettük. Meggyőződésem, hogy bármilyen sportfejlesztés a közösség javát szolgálja. Sportszeretők és sportolók, szurkolók és versenyzők, gyerekek és mesterek talán sehol máshol nem alkotnak Magyarországon egy városon belül akkora családot, mint Miskolcon. Ennek központja pedig a DVTK klub és a stadion. Nincs még egy olyan szurkolói közösség az országban, mint amilyen a miénk. A klub és a csapat lelkét ők adják, ezért is akartuk, hogy a stadion lelkét is a szurkolók adják, így aztán végigkísérték a tervezés időszakát, számos javaslatukat a tervekbe is beépítették – mutatott rá a polgármester.
– A 106 éves diósgyőri labdarúgás alapítói reménykedtek abban, hogy egyszer mi leszünk a legnagyobb. Ha ezek a sportfejlesztések megvalósulnak, kijelenthetjük majd, hogy a feltételek ebben a városban adottak az igazán nagy tettek véghezviteléhez. Az utánunk következő miskolci nemzedékek számára is megfogalmazhatjuk majd, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk a klubért, a csapatért, a Diósgyőr szurkolótáboráért. Mert a DVTK valójában mindig is a szurkolókért volt, és a szurkolókért lesz. Hajrá Miskolc, hajrá Diósgyőr! – zárta szavait Kriza Ákos.
Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár kiemelte, 2010 után a kormány a sportot stratégiai ágazatként határozta meg. Minderre azért is szükség volt, mert azokon az egészségügyi mutatókon, amelyek akkoriban a magyar társadalom egészére jellemzőek voltak, javítani kellett. Ehhez pedig a sportot hívták segítségül.
Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár hasonlóan eredményes jövőt kívánt a diósgyőri sportnak, mint amilyen sikeres volt a múltja
– Ennek megfelelően 2010 után nagyon sok, sportágazatot érinti támogatási csatorna épült ki Magyarországon. Azt kívánjuk elérni, hogy minél többen és minél többet mozogjanak, sportoljanak – húzta alá a helyettes államtitkár.
Megemlítette az egyik legfontosabb pillért, a mindennapos testnevelés sikeres bevezetését, de ezt a célt szolgálják az infrastrukturális fejlesztések, a sportlétesítmények építése is.
– Azt kívánom önöknek, hogy amilyen gazdag volt a diósgyőri sport múltja, legalább ilyen eredményes legyen a jövője is! – mondta Kozmann György.
Pásztor Ervin véleménye szerint az új stadion méltó otthona lesz a diósgyőri szurkolóknak
Pásztor Ervin, a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. ügyvezetője a diósgyőri labdarúgásról szóló visszatekintésében felelevenítette, hogy a stadion 1939 júniusára készült el, majd az első rekonstrukció időpontja 1967-68. volt. A múlt felemlegetése után már a jövőről szólt az ügyvezető, leszögezte, az új stadion méltó otthont ad a diósgyőri szurkolóknak, labdarúgóknak, de mindezek mellett a város éke is lesz.
Az ügyvezető úgy fogalmazott, az új aréna eltér a tradicionális stadionoktól, könnyedebb, légiesebb, a város felé is nyitottabb, kevésbé „szappantartó-szerű”, mint sok nyugat-európai aréna. Ha számokkal kellene jellemezni az új stadion, a következőket mondhatjuk el: a 27 ezer négyzetméter területű arénához egy mintegy 28 ezer négyzetméteres terület – bekötő utak és parkolók – tartozik. Az épület magassága eléri a 20 métert, a büfék, bárpultok hossza pedig közel 140 méter lesz.
A csaknem 11 milliárd forintos fejlesztés keretében egy 15 ezer ülőhellyel rendelkező, multifunkcionális, UEFA IV-es besorolású stadion épül meg, ahol rangos nemzetközi mérkőzéseket is rendezhetnek. Az új aréna az Európai Labdarúgó Szövetség minden biztonsági és kényelmi előírásainak megfelel majd.Szabó Tamás, a DVTK ügyvezetője arról szólt, hogy a régi stadion tovább él majd a szurkolók emlékezetében, a fantasztikus hangulat, a felejthetetlen mérkőzések sokakat nosztalgiázásra késztetnek.
– A stadion mindannyiunké volt, nagyon bízom benne, hogy az új is ugyanilyen közösségformáló élményeket fog adni nekünk. Nekünk, miskolciaknak, Borsod megyeieknek a DVTK nemcsak egy sportklub, hanem annál sokkal több; összefonódik az életünkkel, sok, mással nem pótolható élményt adott és ad számunkra – fogalmazott az ügyvezető.
„A DVTK a régió egyik kiemelkedő értéke, amire vigyáznunk kell. Úgy gondolom, egy új aranykor elé nézünk, elsősorban a tulajdonosoknak, támogatóknak köszönhetően. Bízom abban, hogy az új stadion nemcsak a Diósgyőr, hanem Miskolc és a régió megújulásának, felemelkedésének egyik jelképe lesz – mondta Szabó Tamás, reményét fejezve ki végül, hogy örülhetnek majd bajnokcsapatnak az új stadionban.
A köszöntőket követően egy kisfilmet is levetítettek az új stadionról.
Majd egy időkapszulat helyeztek el a bontás alatt álló stadionnál. A kapszulába egy emléklapot raktak, a stadion látványtervét, a támogatási szerződés másolatát, egy DVTK zászlót a klub vezetőinek és játékosainak aláírásával, valamint a Miskolci Napló múlt heti számát (címlapján a „Miskolcon a gyermek az első!” című cikkünk).
Mint ismert, Budapesten október 28-án írták alá a kivitelezői szerződést, és november 2-án elkezdődtek a bontási-építési munkák a stadionnál. A kivitelező nagy tempóban végzi a bontási munkákat, erről meggyőződhettünk az alapkőletételnél is. Ezzel részben párhuzamosan megkezdik az alapok lerakását is, pár méter eltéréssel ugyanezen a helyen épül majd fel a DVTK új otthona.
Amennyiben a munkák a tervek szerint haladnak, a kivitelező tervei szerint már 2017 végén, vagyis a rendelkezésre álló 15 hónapos határidő előtt befejeződhet az építkezés.
 
Forrás: minap.hu

Főépület metszete

  1. Hazai öltöző
  2. Multifunkciós tér
  3. Lobby, sky box
  4. Gépészet
  5. Sajtó